Vorige week schreef ik over hoe je een onderwerp kiest voor je scriptie. Maar hoe ga je vanaf dat moment verder? Hoe kun jij je scriptie schrijven door je onderwerp verder vorm te geven?

 

Als je een onderwerp hebt gekozen, is het belangrijk je goed in te lezen in het onderwerp. Welke onderzoekers voeren de boventoon in dit vakgebied en zijn prominent aanwezig? Probeer de meest invloedrijke stukken binnen jouw onderwerp te vinden. Deze vind je regelmatig in de introductie van een wetenschappelijk stuk, maar ook in een theoretisch kader van een ander onderzoeksstuk. Op deze manier ontdek je de primaire bronnen.

In je primaire bronnen zoek je vervolgens naar tegenstrijdigheden, of onopgeloste zaken binnen het vakgebied. In elk vakgebied zijn er bepaalde populaties nog niet onderzocht, of is er een recente ontwikkeling waarnaar nog onvoldoende onderzoek is gedaan. Dit is een goede kans voor jou! Met een dergelijk onderwerp vul je een gat in de wetenschappelijke kennis. En dat is je doel.

Vervolgens formuleer je het onderwerp. Hierbij houd je het volgende in gedachten:

  • het vermijden van vage woorden, zoals: ‘zij’, ‘hen’ (want het is niet duidelijk om wie het gaat), ‘veel’, ‘gemiddeld’ (want het is niet duidelijk over welke hoeveelheden hier gesproken wordt), ‘soms’, ‘altijd’ (want het is niet duidelijk wat de tijdsspanne is), et cetera.
  • daarnaast is het belangrijk om algemene woorden te vermijden, zoals: ‘cultuur’, ‘de mensheid’ of ‘de geschiedenis’. In een scriptie is het belangrijk om precies te zijn, en wanneer je uitspraken doet over een grote groep of over een groot begrip, dan past dat niet binnen de wetenschappelijke verwachtingen.
  • maak het onderwerp niet te breed. Zoals genoemd in de vorige blog, is het belangrijk dat je onderwerp behapbaar is. Je kunt beter een kleiner onderwerp kiezen (binnen één bedrijf, of met vier medewerkers) dan een te groot onderwerp. Wanneer je een te groot onderwerp kiest, wordt het beantwoorden van de hoofdvraag steeds moeilijker.

Kortom: je gebruikt duidelijke woorden die concreet aangeven wat je bedoelt. Hieronder een voorbeeld uit de praktijk:

Origineel onderwerp

Gorilla’s mogen niet uitsterven.

Vernieuwd onderwerp

Om biologische diversiteit te waarborgen, is het belangrijk dat de gorilla beschermd wordt.

Succes met het vormgeven van je onderwerp! En heb je vragen? Stel ze via onze live chat of reageer hieronder.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

× Stel direct je vraag!