Het lijkt een simpele vraag: maak ik mijn scriptie onderwerp zo breed of zo smal mogelijk? Heel groot of heel klein? Het antwoord druist tegen het gevoel van vele studenten in: een scriptie onderwerp moet niet heel groot zijn, maar juist zo specifiek mogelijk.

Denk aan één van de tips van vorige week. Gebruik geen vage woorden zoals ‘zij’ of ‘veel’. Probeer zelf even te bedenken waarom dit belangrijk is.

De reden hiervoor is dat we een onderwerp zo specifiek mogelijk willen maken. Als vage woorden worden gebruikt, leidt dit tot vragen bij de lezer. Wat wordt er nu precies bedoelt? Waar gaat dit onderzoek over?

Voorbeeld

“Is het geven van borstvoeding aan baby’s is beter dan het geven van flesvoeding?”

 

Interessante vraag! Maar spot jij het vage woord?

Het vage woord in deze onderzoeksvraag is ‘beter’. Wat betekent ‘beter’ precies? We kunnen allemaal een gokje wagen, maar het komt erop neer dat ‘beter’ heel veel zaken kan omvatten. Zo kan het slaan op een betere ontwikkeling van het immuunsysteem, maar ook op een betere kans op een goede baan later. Kortom: ‘beter’ kan vanalles zijn.

Voorbeeld

“Kan het nemen van muziekles op jonge leeftijd leiden tot een hoger IQ en dus een slimmer mens?”

 

Het probleem met deze onderzoeksvraag is dat ‘muziekles’ allereerst heel erg breed is. Muziekles kan namelijk theoretisch zijn, maar ook praktisch, of een combinatie hiervan. Daarnaast zijn er vele soorten instrumenten die verschillende moeilijkheidsgraden kennen. Het ene instrument kan op deze manier een andere invloed hebben op de meetresultaten dan het andere. Waar de onderzoeker precies op focust, is hier niet bekend.

Daarnaast is ‘IQ’ een zeer lastig concept om te vangen. Er zijn vele voor- en tegenstanders van deze metingen, zeker wanneer de term ‘IQ’ gebruikt wordt in combinatie met ‘slimmer zijn’, zoals in deze onderzoeksvraag. Uiteraard kun je deze termen zeker samen gebruiken, mits je in je theoretisch kader dit duidelijk afbakent en verkent waarom dit volgens jou mogelijk is.

 

Al met al is het belangrijk goed te kijken naar de woorden die je gebruikt. Probeer ‘mensen’ te vervangen door ‘de bewoners van verzorgingstehuis Oudshoorn te Bodegraven’ en ‘groter’ door ‘minimaal één centimeter groter per jaar’. Wanneer je specifiek bent in je hoofdvraag, leidt dit tot het volgende:

  1. Je lezer weet direct waar het onderzoek over gaat en heeft precieze informatie,
  2. Aan het einde van je scriptie kun jij gemakkelijk antwoord geven op je hoofdvraag. Wanneer je hoofdvraag zich bezighoudt met ‘mensen’ in het algemeen, moet je altijd indekken dat je geen generaliserende (algemene) uitspraak kunt doen over de gehele mensheid. Wanneer je onderzoeksvraag ‘de bewoners van verzorgingstehuis Oudshoorn te Bodegraven’ bevat, kun je met een gerust hart een antwoord geven; het is duidelijk dat het alleen deze mensen betreft.

 

Kortom; beperk je hoofdvraag en bespaar jezelf (en je lezer) tijd op latere momenten wanneer je je onderzoek verder vorm moet geven of moet afsluiten. Een goed begin is het halve werk!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

× Stel direct je vraag!