Jarenlang heb je gestudeerd en heb je de universiteit of hogeschool bezocht. Maar nu is het moment eindelijk daar: je gaat afstuderen. Maar nét nu je dacht dat je het begin in ieder geval onder de knie had, start de scriptie. En waar de hele scriptie lastig is, is het begin ook moeilijk. Want hoe kies je een scriptie onderwerp?

 

Hoe vind ik een scriptie onderwerp?

Je scriptie draait om een onderwerp. De meeste docenten en professoren dragen in de beginfase onderwerpen aan, maar meestal verwachten ze van jou als student een mate van zelfstandigheid. Het is dus goed om na te denken over je onderwerp voordat je de eerste afspraak met je begeleider hebt. Als je een eigen onderwerp wilt bedenken, maak dan gebruik van de volgende tips:

  1. Zoek in wetenschappelijke tijdschriften naar recente bronnen over het onderwerp. In de inleiding en het theoretisch kader van een onderzoek wordt vaak de stand van zaken in het vakgebied besproken. Wellicht vind je hier een gat in het wetenschappelijke veld waarin je je scriptie wilt schrijven. Heb je écht nog geen idee van je onderwerp? Denk aan een vak dat je interessant vond gedurende je opleiding en zoek hierover meer informatie. De kans is groot dat je iets tegenkomt dat je interesseert.
  2. Bekijk de wetenschappelijke achtergrond van je begeleider. Lees enkele onderzoeksstukken die hij/zij geschreven heeft, wellicht een proefschrift. Hierdoor kun je op een nieuw idee komen (en is de kans groot dat je begeleider extra gemotiveerd raakt omdat je een onderwerp kiest dat perfect aansluit bij zijn/haar interesses!
  3. Let op in welke onderdelen van je studie jij altijd goed was. Ben je goed in statistiek? Of doe je liever kwalitatief onderzoek waarbij je slechts enkele proefpersonen in detail ondervraagt?
  4. Probeer je scriptie onderwerp niet te breed te maken. Het kan je werk een stuk moeilijker maken. Soms is het beter je onderzoek binnen één bedrijf met 12 medewerkers te doen, dan een groot onderzoek uit te voeren binnen enkele bedrijven met 150+ medewerkers. Het beantwoorden van de hoofdvraag wordt namelijk steeds lastiger bij een grote onderzoeksgroep en een groot onderzoeksveld.

Als laatste kun je natuurlijk altijd in gesprek gaan met je begeleider. Zorg wel dat je goed voorbereid verschijnt tijdens je eerste afspraak: je wilt een goede indruk maken!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

× Stel direct je vraag!